Uit: Column Amigoe’s weekendbijlage Napa; 23-11-19; www.amigoe.com

Heeelp!

Hebben we wel voldoende tijd om al het werk af te ronden voor de vakantie? Wie krijgt er vrij en wie moeten er doorwerken?
Wat zullen we dit jaar eens eten? Hoe omzeilen we de drukte op straat vlak voor kerst? Welke pagara’s en kerstmarkten gaan we dit jaar bezoeken? Zijn die ayaka’s en Ham di Pasku wel van een goede kwaliteit? Sta ik op de lijst voor oliebollen of wordt het zelf bakken? Hebben we wel genoeg geld om kerstinkopen te kunnen doen? Zijn de cadeautjes wel voorradig en zijn ze origineel genoeg? Kunstboom of echte boom, en trouwens: waarom moeten die kerstbomen ieder jaar duurder zijn? Kunnen we wel parkeren met het Sinterklaasfeest, en wanneer zullen we ons kind vertellen dat ie eigenlijk niet bestaat? Zullen onze pubers het kerstmaal verpesten met hun Playstation aan tafel, of zal het dit jaar meevallen? Kiezen we voor nieuwe, moderne kleuren kerstdecoraties of toch gewoon die ‘chapo-style’ van 4 jr geleden? Hoe beschermen we de honden en katten tegen al dat vuurwerkoverlast, of gaan we gewoon massaal klapchi’s en vuurpijlen inslaan? Naar het buitenland op familiebezoek of op het eiland blijven? Komt die ruzie in huis wel op tijd goed voor eind december? Wie heeft de kinderen met Kerst, papa of mama? En tenslotte: moeten we écht al die familieleden/kerst en nieuwjaarsborrels/kerkdiensten/winkels bezoeken met de feestdagen?

Aaaargh!!

Herkenbaar..?
Oftewel kort samengevat:
Holiday-stress is just around the corner!

Ook in de coachingspraktijk komt de Holiday-stress jaarlijks voorbij.
The Most Wonderful Time of the Year, blijkt niet zelden voor velen ook The Most Stressfull Time of the Year.

Deels is dat natuurlijk onder invloed van marketing en commercie. Maar meer en meer is dat ook onder druk van onszelf. Op Social Media doen we er veelvuldig aan mee: we showen ons bezoek, de kadootjes, de kerstbomen, nieuwjaarswensen, de familie aan tafel en sfeerplaatjes van het kerstontbijt. Gezelligheid troef, en o wee als je er niet aan meedoet…Werden vroeger de aantallen kerstkaartjes met elkaar vergeleken, tegenwoordig wordt het aantal Likes onder een Holiday-post of foto geteld.

Sommige coachees zijn er helemaal klaar mee en trekken hun eigen plan met de feestdagen. Anderen gaan volop mee in Het Feestgedruis en de (hoge) verwachtingen van anderen, terwijl een ander deel probeert te schipperen tussen rust en actie, kooplust en ingetogen sfeer, familie en vrienden of stilletjes op vakantie.

Het is als coach heel mooi om te zien hoe iedere persoon hier op z’n eigen wijze mee omgaat. Vooral ook, omdat de manier waarop vaak verassend veelzeggend is over de coachee in kwestie. En hoe die omgaat met andere aspecten van zijn of haar leven.

Neem nou Charissa. Ze is een lieve, welopgevoede dame van middelbare leeftijd. Charissa is ook een perfectionist en een pleaser, die heel gevoelig is voor sfeer en de meningen van anderen. Na jaren kreeg ze opeens fikse ruzie met haar zus, die al haar hele leven jaloers op haar bleek te zijn. Charissa is een vrouw van ‘Vrede op Aarde’ en ze heeft van alles geprobeerd om de boel te sussen en op te lossen; Allemaal om haar zus op andere gedachten te brengen. En om de naderende familievakantie te redden. Want Charissa geloofde heilig in de picture perfect versie van een familie, smiling all around the Christmas tree… Maar helaas: vlak voor de kerstvakantie escaleerde de boel; de zus werd woedend om een kleinigheid, wilde niet meer met Charissa praten, en blies vervolgens zo ineens de gezellige trip met de hele familie naar Miami af. Charissa was diep teleurgesteld en het heeft jaren geduurd, voor de zussen weer samen aan de kersttafel konden zitten. Maar: dit jaar gaat het weer gebeuren! Charissa’s feestdagen kunnen nu al niet meer stuk.

Ondertussen, tijdens de coaching-sessies in de ‘crisis- periode’, hebben we veel aandacht besteedt aan acceptatie van de situatie. De te leren lessen waren: Niet iedere familie is perfect en dat hoeft ook niet; soms komen dingen niet (snel) goed; boos worden mag en goedmaken ook; ook familieleden dienen andermans grenzen te respecteren, en: iedereen beleeft de dingen anders, jouw waarheid of oplossing hoeft voor een ander niet dezelfde te zijn. Al deze zaken waren levenslessen die extra belangrijk voor Charissa waren rond de feestdagen. Want alle stress komt dan samen. Te hoge verwachtingen en druk omtrent de feestdagen, leiden vaak tot teleurstelling, spanningen of verdriet.

En daar wordt echt niemand ‘jolly’ , ‘merry’ , ‘peaceful’ of ‘happy’ van. Laten we ditkeer, tegen het einde van het jaar, proberen om wat minder te stressen en wat meer te genieten. Om niet te proberen aan andermans of de eigen torenhoge verwachtingen te voldoen. Om wat vaker lief te hebben, geduldiger te zijn, en de dingen méér te accepteren voor wat ze zijn.

It is what it is, en -laten we eerlijk zijn- dat is vaak al meer dan genoeg. Laten we onze zegeningen tellen en er een relaxte, fijne Decembermaand van maken. Alvast Happy Holidays everyone!