Uit: Column Amigoe’s weekendbijlage Napa; 02-02-19; www.amigoe.com

‘Ware groei begint, waar je Comfortzone eindigt’, Roy T. Bennet

Voor de éen is het altijd hetzelfde werk blijven doen, ookal wil ie stiekem iets anders. Voor de ander is het vast blijven zitten in die relatie die eigenlijk al jaren niet goed loopt. En voor weer een ander is het blijven wonen in dat huis met al z’n nare herinneringen, omdat dat is wat ie nou eenmaal kent. Of het is altijd op vakantie gaan naar dezelfde plek, of hetzelfde menu van de kaart bestellen. En dan heb je nog diegenen die nooit zullen gaan spreken voor een groep, ookal is dat een voorwaarde om je baan of hobby te kunnen uitoefenen. Comfortzones. We hebben ze allemaal.

Wat zijn jouw comfortzones? Je weet wel, die omstandigheden waarin jij je vertrouwd, of veilig voelt, of waaraan je helemaal gewend bent geraakt. Omstandigheden die, zo houd je je voor, niet teveel mogen veranderen. Want anders wordt het te eng. Te onbekend. Te spannend. Te avontuurlijk. Of gewoon: te ‘anders dan anders’. En dus blijf je vasthouden aan verkeerde gewoontes, onprettige situaties, foute relaties, saaie banen….

Ik moest hieraan denken toen ik onlangs voor een serie trainingen veelvuldig naar de andere (BES) eilanden moest reizen. Dat zou ik wel ‘even’ doen; ik was toch zeker ‘lekker avontuurlijk’ en’ zeer zelfstandig’ en, o ja, ook nog ‘wereldwijs’ ?

Tot op zekere hoogte is het antwoord daarop: Ja. Maar al snel kwam ik in mijn wanderlust mijn comfortzones tegen. Moest ik echt over die donkere gatenweggetjes rijden naar dat afgelegen resort op een onbekend eiland in een onbekende huurauto? Waarom niet fijn een taxi nemen?

En waarom moest ik nou zonodig ingewikkelde protocollen terplekke vertalen in andere talen, Nederlands is wel zo gemakkelijk. En: vond ik dat eigenlijk wel écht zo leuk, om in m’n eentje allerlei restaurants te bezoeken? Ik kon ze natuurlijk ook gewoon vermijden.. En kon ik eigenlijk nog wel zonder mijn kopje versgezette espresso of lactose-vrije Latte Macchiato in de avonduren? ‘Als ik lekker thuis blijf hoef ik dit niet te missen’, dacht ik nog…

Maar ik heb het gedaan, en het is me al met al enorm meegevallen hoor; ik heb er zelfs veelvuldig van kunnen genieten. Maar het is – ook voor mij- een feit gebleken: nergens kom je je comfortzones – of het gebrek daaraan-zo tegen als tijdens het reizen naar onbekende oorden.

Eerst is het wennen, balen, afzien en doorzetten, maar.. dan heb je later dus wél iets om trots op te zijn! Je hebt weer een mooi verhaal voor op verjaardagen, en vooral: je groeit er zo van. Omdat je jezelf zo goed leert kennen, wanneer je iets doet wat buiten je veilige, vertrouwde gebied ligt.

Zo heb ik in de achterliggende jaren geleerd om: trainingen te geven, als kattenmens met een hond om te gaan, voor grote, zakeijke groepen te spreken, tv-interviews te geven, groene smoothies te drinken, handgeschept papier te maken, vaker spontaan ‘ja te’ zeggen, te helpen met bouwplannen ontwikkelen, zelf decoraties te maken, en vaker op m’n rug te zwemmen (met het risico van nat haar en water in m’n oren, brrrrr!).

En dat allemaal door gewoon uit m’n routine en angst te stappen, ‘Ja’ ipv ‘Nee’ te zeggen, en nieuwe dingen uit te proberen. Plons, de diepe zee in.

Als coach zeg ik het zo vaak tegen m’n coachees: Waarom doe je iets niet? Wat weerhoudt je van het doorvoeren van een positieve verandering? Wat houdt je nou precies tegen? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Waar vrees je voor?

Maar ze vrezen allemaal voor het verlaten van die bekende, vertrouwde maar o zo saaie comfortzone. En ik begrijp dat best.

Maar het is een feit dat je jezelf en je groei beperkt door altijd alles bij het oude te laten. Niet iedereen hoeft nu ineens te gaan bungyjumpen: het gaat imners niet om thrillseeking, maar om de veilige bakens een stukje te verzetten. Een keer alleen op reis gaan, uit die routinebaan stappen, een nieuwe relatie aangaan, iets anders op het menu bestellen, sorry leren zeggen, een opera beluisteren, je uitdrukken in een andere taal, of – ditkeer echt- wekelijks gaan fitnessen.

Dus wie doet er mee aan de 2019- challenge: ‘Stap eens uit je Comfortzone, en in het Onbekende!’ Ik ben benieuwd wat voor een mooie verhalen en ervaringen dat gaat opleveren…