Uit: Column Amigoe’s weekendbijlage Napa; 07-07-18; www.amigoe.com

De grote vakantieperiode is aangebroken!

Velen van ons nemen nu de tijd om uit te rusten, te chillen, op te ruimen, te orderen, op avontuur te gaan, te spelen met de kinderen, een goed boek te lezen, weg te dromen, te gaan reizen, of te bezinnen.

Na vele verhalen vanúit de coachingspraktijk, is dit voor uw schrijvende coach een mooi moment om te bezinnen óp de coachingspraktijk. Want wat is nou eigenlijk de ideale werksituatie om coachees in te mogen begeleiden? En waar moeten startende,- en gevestigde coaches nou eigenlijk rekenig mee houden, om hun locatie tot een succes te maken?

Sinds januari van dit jaar werd een langgekoesterde droom werkelijkheid: een eigen coachingspraktijk ‘aan huis’! Mijn man en ik sloten vooraf een verbond: we zouden samen het ontwerp doen, hij de bouw, en ik de inrichting. Het tijdspad bleef lange tijd erg vaag; zelf bouwen is een zeer tijdrovende kwestie, zeker als dat naast een fulltime baan moet gebeuren. Daarnaast zijn er vele kosten aan verbonden, en ben je deels afhankelijk van de inzet van anderen. De bouw zou uiteindelijk -inclusief enkele pauzes- maarliefst drie jaar in beslag nemen.

Als je zoveel tijd hebt, kun je -noodgedwongen- zeer goed nadenken over hoe je wilt dat alles eruit gaat zien, wat de sfeer moet zijn, en wat je met je locatie wilt gaan uitstralen. Ook over het kleurenpalet werd goed nagedacht. We wilden dat alles klopte met de huisstijl, website en persoonlijke uitstraling van de coach. En dus kozen we uiteindelijk voor een houten Beachcottage, met daarin voornamelijk natuurlijke materialen die zowel nieuw, tweedehands als gerecycled zijn. De uitstraling moest huiselijk, rustig en warm zijn. Het interieur bestaat uit pastel-zeekleuren, met houten meubelen. Er staan persoonlijke items in met gevoelswaarde, maar ook vakliteratuur en kantoorartikelen. En veel handgemaakte-zeedecoraties om de bedrijfsmetafoor van ‘de sprong in het diepe, samen met iemand die je ondersteunt om weer boven te komen, waarna je zelf weer trots naar de kant kunt zwemmen’ te onderstrepen. Het is belangrijk dat je praktijk overeenkomt met je visie en missie en met je persoonlijkheid, en dat je er op prettige, effectieve, en doelgerichte wijze aan de slag kunt.

Na al die tijd was het begin dit jaar dus zover: de coachingspraktijk kon haar deuren openen! Al onze moeite en doorzettingsvermogen werd ruimschoots beloond door de ongekend positieve reacties van allerlei bezoekers. Men voelde zich er meteen op zijn of haar gemak. Ook kleine groepen bleken er prima workshops te kunnen volgen; er is voldoende parkeerruimte, zitruimte, een badkamertje en een buitenterras waarop heerlijk gechilled kan worden. En aan de grote ronde tafel kunnen op gelijkwaardige wijze de mooiste gesprekken gevoerd worden.

Met een eigen praktijk heb je ook de mogelijkheid om je persoonlijke interesses te etaleren, zeker als die een mooie link vertonen met je werk. Zo is er in de Beachcottage o.a. een Themabibliotheek, een loungehoek, een aromatherapiehoek en een inspiratie-mand met diverse coachingstools. Buiten is een aparte loungeplek-met- view gecreërd waar ook gecoacht kan worden. En uiteraard een keukentje en een gezellig coffee & tea-station, want ook aan de inwendige mens moet gedacht worden!

Wat heb ik veel geleerd over mijzelf, de coachees en mijn visie op het vak in de afgelopen jaren. Geduld betrachten (wat flink op de proef werd gesteld); effectief leren samenwerken met je levenspartner; waar m’n bedrijf voor staat; wat ik echt belangrijk vind, in het leven en in mijn werk. Maar ook, wat creatief een mens eigenlijk is, en waartoe je gezamenlijk in staat bent, als je visie, doelen en dromen goed op elkaar zijn afgestemd. Maar bovenal: wat heb ik toch veel om dankbaar voor te zijn. Die dankbaarheid vertaald zich in een gevoel van gastvrijheid, beroepsmatige vrijheid, duurzaam ondernemen, en nóg meer werkplezier dan er al was.

De reacties van coachees en samenwerkingspartners hebben mij geleerd dat coaching in een particuliere praktijk, en zeker lifecoaching, een ervaring op zich is; een expirience. Van binnenkomst tot vertrek. Sfeer, omgeving, filosofie, visie, kleuren, materialen, gebruik- en indeling van de ruimte; het telt allemaal mee in de totaalbeleving. Maar het allerbelangrijkst blijft toch de persoonlijke benadering, je service, je kennis, ervaring en achtergrond en natuurlijk je werkwijze. Als coach ben je zelf je belangrijkste instrument.

Want je kunt in het mooiste en duurste paleis gaan coachen; als je als coach niet voldoet, of geen vertrouwen krijgt, dan houdt alles op. Je locatie is heel erg belangrijk, maar het blijft een ondersteunend middel. Persoonlijk vind ik het tevens belangrijk om flexibel te blijven, en dus blijf ik -desgevraagd- coachees thuis opzoeken, kennismaken bij centraal gelegen coffee-of lunchrooms, en bij een keur aan bedrijven langskomen. Met veel plezier.

In de komende vakantieperiode, als Napa er even tussenuit gaat, gaat uw coach o.a. heerlijk brainstormen over nieuwe praktijk-ideëen, wat vakliteratuur bijlezen, de website bijwerken, en mooie verhalen en topics voor columns verzamelen. En natuurlijk uitrusten, chillen en quality time met m’n gezin doorbrengen. Dat moet geen probleem zijn met zo’n heerlijke werk-en chillplek!

En dan hoop ik jullie na de vakantieperiode weer fris en vrolijk te kunnen begroeten voor een nieuwe serie verhalen vanuit de gloednieuwe coachingspraktijk. Fijne vakantie allemaal!