WP_20160925_08_49_07_Pro[1]

Uit Weekendbijlage Amigoe/Ñapa, d.d. 27 augustus 2016; www.amigoe.com/pdf-napa

Rond deze tijd zijn de scholen weer begonnen, en de meesten van ons -enkele geluksvogels daargelaten- weer terug van vakantie.

Dat kan een vakantie in eigen land zijn, maar ook een buitenland vakantie.
We hebben het werk en de dagelijkse beslommeringen even losgelaten, de zorgen even opzij gezet.
We bezochten lekker vaak het strand, deden culturele activiteiten, verzetten de zinnen bij de Movies, en eindigden de dag vaker dan ons lief was in een fastfoodrestaurant. De kinderen willen tenslotte ook wat….

Buitenland vakanties zijn uitermate beschikt om alles even los te kunnen laten, al leveren ze vaak – eerlijk is eerlijk- ook de nodige stress op. Maar ook op ons mooie eilandje zijn er talloze geschikte plekken voor bezinning, rust en ontspanning.

Maar waarom is dat nou eigenlijk zo belangrijk, dat bezinnen en ontspannen? En dat uitrusten en, uiteindelijk, loslaten? Zelfs workaholics geven het toe in de coachingspraktijk: er is meer dan werken alleen. Want hoe leuk is werken nog als je geen tijd hebt om van je vrijetijd te genieten, om je zuurverdiende geld uit te geven, en tijd door te brengen met je dierbaren?

Hoe goed ben je nog in staat om je werk te doen, als je continu totally stressed- out bent vanwege deadlines, targets, meetings, beoordelingen en het boeken van allerlei resultaten? Precies: niet. Op den duur geeft je lichaam het op en je geest volgt, of omgekeerd.
Ook op Curacao, waar de kwaliteit van leven zo gekoesterd wordt, neemt het stressgehalte van werknemers langzaam maar zeker toe.

Dus vakanties zijn nodig om hierover na te denken, om de broodnodige afstand te nemen van alle dagelijkse beslommeringen en van -al dan niet triviale- zaken die de meeste werkende mensen fulltime bezighouden.

Vakanties zijn ervoor om weer lekker in ons vel te komen te zitten, zonder (te) snel geïrriteerd te zijn, of moe of overbelast. Zonder je druk te maken om zaken als: rekeningen, proefwerkweken, verbouwingen en targets. Om weer onbezorgd van zaken als kinderen, familie & vrienden, vrijetijdsactiviteiten en hobbies te kunnen genieten.

Daarom dus. Vakantie: We snakken ernaar, en leven er, bewust en onbewust, zo enorm naartoe. Vaak genieten we er enorm van, op eigen terras of elders.Facebook staat na afloop vol met zonnige vakantiefotos- en verhalen. Souvenirs zijn uitgestald, de koffers weer uitgepakt. En wij zijn weer tevreden en lekker uitgerust, en genieten nog wat na. Maar hoe kan het dan toch zijn dat we dat speciale ‘vakantiegevoel’ na afloop nooit lang kunnen vasthouden?

Dat heeft waarschijnlijk te maken met de natuurlijke neiging van de mens, om toch vooral niet onder te doen voor de rest. Mensen blijven toch kuddedieren. We gaan dus na zo’n heerlijke periode van rust en bezinning weer akelig snel over tot’ de orde van de dag’, en werken keihard tot we de achterstanden van na de vakantie weer hebben ingehaald. Na een paar dagen zijn we weer net zo gestressd, onrustig en preokupa als daarvoor. Werknemers stimuleren elkaar om ervoor te gaan en om bij te blijven; werkgevers stimuleren de medewerkers om toch vooral fink te presteren. En coaches? Die zitten na vakantieperiodes regelmatig met gefrustreerde werknemers die inzichzelf en hun baan teleurgesteld zijn. Omdat ze er ‘niet snel genoeg in kunnen komen’, vanwege al het werk dat op ze ligt te wachten, of omdat ze al zo snel weer in de ‘daily grind’ zitten.

Gevolg: Weg vakantiegevoel. Weg rust, en weg ontspannen versie van jezelf. Die versie die je meestal nou juist zo leuk vind!

Het is dus zaak om het typische na-de- vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden op zo’n manier, dat je de beste versie van jezelf overhoudt. Ontspannen maar scherp. Uitgerust maar actief. Mentaal fit en lichamelijk moe-maar-voldaan. Gemotiveerd maar niet werkverslaafd.

Soms wil het weleens helpen om iets eerder op te staan en wat ademhalingsoefeningen te doen. Of achter je bureau tijd te nemen voor wat korte ontspanningsoefeningen. Of om niet in een overvolle kantine of achter je computerscherm te pauzeren, maar buiten. Of om ondanks je vermoeidheid toch te gaan sporten, tekenen of dominospelen na je werk. Of dollen met je hond, spelen met je kind,of -al is het maar een stukje- in dat mooie boek te lezen. Durf tijdens je werk eens even ‘los’ te laten. Uit de kudde te stappen en te dagdromen, te fantaseren en te brainstormen. Door stil te staan bij waarom je ookal weer bent gaan doen wat je doet; bij wat daar ooit zo leuk, uitdagend of boeiend aan was, en hoe je het voor jezelf weer leuk kunt maken. Je hoofd heel even weer vrijmaken dus, zodat je weer opgeladen bent, gemotiveerd en creatief. Of misschien wel innovatief! Maar tenminste produktief…

Wees de beste en leukste versie van jezelf door teveel stress te vermijden, door de juiste prioriteiten te stellen, en door -zoveel als mogelijk is- te gaan doen wat je boeiend, leuk en belangrijk vind. Dan houdt je jezelf gemotiveerd, en worden de vakanties automatisch een welkome aanvulling in plaats van een broodnodige break voor ontladen en opladen. Vergeet ook niet om geregeld te relativeren, en flink te blijven lachen; om jezelf, de hectiek, de treadmill. En het mooie is, dat dat ook heel goed buiten de vakantieperiodes kan…

Veel succes!