Uit: Column Amigoe’s weekendbijlage Napa, 30 januari 2016; www.amigoe.com/pdf-napa

1e Napa column

Hallo!

Welkom bij de nieuwste Ñapa-column over het boeiende vakgebied van de Coach.

Maar eerst zal ik me even netjes voorstellen: Mijn naam is Stefanie Smiet -zeg maar Niki- en ik ben 45 jaar geleden geboren in Nederland, als deel van een ‘mitar-mitar’ eeneiïge tweeling. Alweer bijna 10 jaar geleden ben ik naar het eiland van mijn vader verhuisd, naar Curaçao. Met veel plezier woon en werk ik sindsdien in het vissersdorpje Boca Sami.

Als kind werd ik vaak door mijn schoolvriendinnen benaderd. “Hey Niki, luister eens even: ik zit ergens mee”. Of: “Niki, wat moet ik in vredesnaam doen want ik hou het thuis niet meer uit”. Vele dilemma’s, vragen en problemen werden aan me voorgelegd; over school, vriendjes, de thuissituatie, familie, etc. Ik vond dat boeiend en leuk, en bovendien normaal. Mijn vriendinnen kwamen als vanzelf bij me wanneer ze een luisterend oor nodig hadden, een opbeurend advies, of gewoon wat goede raad.

Niet alleen vriendinnen trouwens. Ook volslagen vreemden spraken mij aan. In de bus, of in de trein. Zelfs op straat. Dat vond ik wel wennen, in het begin. Het was alsof er een bordje op mijn voorhoofd stond: “Heeft u een vraag of probleem? Niki lost het op!”

Het zou nog vele jaren duren voordat ik begreep, dat het helemaal niet ging om ‘het probleem oplossen’. Want daartoe zijn mensen doorgaans heel goed zelf in staat, daar ben ik inmiddels van overtuigd. Mits ze wat ondersteuning krijgen, in de vorm van een spiegel voorhouden, een duwtje (of dúw) in de rug, wat vertrouwen, en wat -gerichte-aandacht. En vragen. Heel veel constructieve, kernachtige, kritische vragen. Want wat is er nou écht aan de hand? En wat zijn zoal de opties? Welke past daarvan specifiek bij jou? En wat ga je doen met al die verworven kennis en inzichten, en hoe doe je dat dan….?

Opnieuw verstreken er vele jaren  voordat ik ontdekte, dat wat ik deed een heus beroep was. Een beroep, waarin mensen zoals ik individuele personen en organisaties -on en off the job- tot steun kunnen zijn met:

  • levensvraagstukken (o.a. opvoeding, relaties, trauma’s, dilemma’s, vriendschappen)
  • persoonlijke ontwikkeling: groei- en knelpunten (o.a. grenzen stellen, maken van keuzes, herkennen en erkennen van talenten en beperkingen, doorbreken gedragspatronen, zelfbeeld en zelfvertrouwen)
  • organisatorische uitdagingen- en problemen  (o.a. individuele groei, teamwork, talentmanagement, leiderschap, timemanagement, effectieve communicatie-en samenwerking, ingrijpende veranderingen)

Er was dus een náam voor, een naam voor op dat bordje op mijn voorhoofd. Stel je voor, een beroep waarin ik mij, geoorloofd en wel, met mensen mocht ‘bemoeien’, waarin ik mijn aangeboren interesse in,- en liefde voor mensen en hun gedrag gewoon kwijt zou kunnen! En die naam van dat beroep draag ik inmiddels alweer 7,5 jaar met trots: Coach.

Die naam komt -u vermoedde het vast al- oorsponkelijk uit de sportwereld. In zijn boek ‘Succesvol coachen’ legt John Whitmore, éen van de grondleggers van het moderne coachen, uit dat de term overgenomen is van succesvolle sport-coaches die niet zelf op de voorgrond staan, maar hun pupillen toch tot grote hoogten weten te stuwen op het gebied van sportprestaties. Ze gebruiken daarbij een geheel eigen begeleidingstechniek- en benadering, die al jaren effectief is gebleken. En dat alles vanuit de basisgedachte, dat de sporter in kwestie middels die benadering in combinatie met zijn of haar eigen talenten en kwaliteiten, heel goed in staat is om zélf die topprestatie te leveren. Daar spreekt veel vertrouwen uit in de eigen pupillen. En precies diezelfde basisgedachte en grondhouding zit achter het werk van de huidige (levens-en organisatie) coach.

De komende tijd zal ik u, middels verhalen uit de coachingspraktijk,  maandelijks op de hoogte houden over het wel en wee van het werk van een Life & Organisatiecoach. Zodat dit relatief nieuwe, boeiende vakgebied een beetje meer bekendheid krijgt, en u gaat ervaren wat een coach zoal meemaakt en doet.

Aangenaam kennis te maken!

Niki Smiet is coach/organsiatie-adviseur bij 3C Constructive Coaching & Consulting

niki@3ccoachconsult.com

+5999 540 26 15